Kasvattajahaastattelu (Kuratassu -05)

1. Kuka olet, mitä rotuja kasvatat ja mikä on kennelnimesi?
Olen Sari Vottonen ja kennelnimeni on CurlyCo. Kennelnimeä anoessa kasvamikseni roduiksi olen ilmoittanut irlanninvesispanieli & karkeak. mäyräkoira (isäni koira).

2. Miten kasvatustyösi sai alkunsa ja monta vuotta olet nyt kasvattanut irlanninvesispanieleita?
Olen syntynyt perheeseen missä melkein aina ollut metsästyskoiria joiden kanssa on jonkin verran käyty myös näyttelyissä kuin kokeissakin. Olen aina pitänyt paljon eläimistä ja olenkin sisarruksista se joka on viettänyt eniten aikaa lapsuudessa maalla isovanhempien luona. Siellä talon muiden eläinten lisäksi kasvatettiin pienimuotoisesti mm.
suomenajokoiria. Olen harrastanut nuoresta pitäen koirien kanssa, mutta olen yleensä aina kuitenkin joutunut itse aloittamaan melkein lajin kuin lajin aivan alusta kantapään kautta asioita oppien niin myös kasvatustyöni. Hyvin harva varmaankin ajattelee kasvatustyötä aloittaessaan millainen vastuu asiaan kokonaisuudessaan liittyy. Olen käynyt ensimmäisen kasvattajan peruskurssin jo 1990, mutta vielä pitkään aikaan kasvatustyö ei ollut ajankohtaista. Kävin paljon koiriemme kanssa näyttelyissä ja ohjasin kokeissa. Näyttelyissä toimin myös taulutyttönä merkiten koirien tuloksia ja siitä sitten kehäsihteeriksi. Kasvatus työ oli siis siintänyt jo pitkään mielessäni ja oli aika luonnollinen minulle historiani huomioiden. Harkitsin asiaa kuitenkin erittäin kauan ja tarkasti. Rotuni ei kokonaisuudessaan ole niitä kaikkein helpoimpia. Tehtyäni päätöksen kasvatustyön aloittamisesta kävin uudestaan kasvattajan peruskurssin vuonna 2000. Olihan ensimmäisestä kurssista jo kulunut 10 vuotta. Heti perään kävin kasvattajan jatkokurssin ja jalostusneuvojille tarkoitetun peruskurssin. Toki olin käynyt vuosien varrella lukemattomia kursseja ja luentoja eri aiheesta. Kasvatustyötäni aloittaessa liityin myös Suomen koiran kasvattajat (SUKOKA) Ry:n jonka hallituksessa tällä hetkellä olen. Kasvatuspäätöstä hieman helpotti se, että etsin itselleni uutta koiraa, mutta mieleistä pentuetta ei vain tahtonut löytyä niillä kriteereillä mitä minä asetutan pennulleni. Toki olen joissakin asioissa totaalisen ehdoton sen jo tutkin tietävät ;o)Kantanartukseni siis tuli INT & FIN & S & N & DK & PL & EST Mva, Est W-99,BaltW-00,PLW-00, PZsg-00, EUW-00, KHBW-01 Starfish's First Lady TK2 ”Nekku”. Tiedättekö miksi todellisuudessa Nekku on saanut nimekseen First Lady? Juuri siitä syystä, että tiesin että koira ei todellakaan ole pentueensa kaunein. Toivottavasti koira olisi hyvä luontoinen, terve, tasapainoinen sekä hyvä käyttökoira kaikilta ominaisuuksiltaan ja tällöin siitä tulisi minun kantanarttuni. Tällainen oli Nekun nimen tarkoitus nimeä valittaessa vaikkakin sitä ääneen en silloin uskaltanut puhua asiasta edes Nekun kasvattajalle.
Ensimmäinen vespa pentue näki päivänvalonsa 2002 (M). Toki kasvatustyötä oli yritetty aloittaa jo aiemmin …. Seuraava vespa pentue syntyi 2004(R). Kolmas pentue tulee olemaan tänä vuonna.

3. Minkälaisia koiria pyrit kasvattamaan ja oletko mielestäsi onnistunut siinä?
Kaikilta osailtaan tasapainoisia, terveitä rodunomaisia koiria joilla on vielä jäljellä rodun alkuperäinen käyttöominaisuus.
Olenko onnistunut kasvatustyössäni? Osittain olen ja osittain en. Kahden pentueen kasvattaminen on vielä niin pieni määrä, että omaa linjaani niissä ei voin vielä nähdä. Minun mielestä vasta useamman sukupolven kasvattamisen jälkeen voidaan sanoa paremmin missä on onnistunut tai epäonnistunut. Tosiasiahan on se, että kaikki pennut eivät voi olla huippuja tai edes hyviä jos oikeasti olet kriittinen kasvatustyötäsi kohtaan.
Käyn paljon näyttelyissä ja kasvattini ovat menestyneet erinomaisesti silläkin puolella, mutta arvostan koepuolta paljon korkeammalle kuin näyttelypuolta. Kaikkein mieluiten näen rotumme edustajat tekemässä työtä, mikä on niille kaikkein luontaista ja mihin ne ovat jalostettu.
Ensimmäisessä pentueessani (M- pentue) syntyi 9 pentua, jotka ovat tällä hetkellä kahden vuoden ikäisiä. 9 pennun pentueesta 8 pentua on suorittanut mm. spanieleiden taipumuskokeen ensimmäisellä koekerralla hyväksytysti läpi. Lisäksi yksi pentu (Mocha Master) on kilpaillut Mejässä useaan otteeseen (voit lukea lisää Vuoden 2004 käyttö-vespa artikkelista). Näyttelypuolella ko. pentue on keräännyt paljon tuloksia. Vuonna 2003 pentueen kolme eri koiraa voitti niin junioriori maailmanvoittaja, Euroopan voittaja kuin pohjoismaidenkin voittaja 2003 tittelit. Myös ensimmäinen Best in Show-voitto on saavutettu.
Valionarvoja saavuttaneet koirat M-pentueesta:
FIN & SVK & DK MVA, JWW-03, KBHW-04 CurlyCo Mocha Master
FIN MVA, NORDW-03 CurlyCo Mister Twister,
FIN &SVK & DK MVA, EUW-03, KBHW-04 CurlyCo Magic Mocha
FIN MVA CurlyCo Miracle Man,
FIN MVA CurlyCo Milky Way.
Seuraavassa pentueessa pitää paikkansa sanonta määrä ei takaa laatua ... R-pentue eli CurlyCo Riverdance on aloittanut erittäin lupaavasti näyttelyuransa Best in Show 2. pentu yli 300 pennun joukosta. Koekäyntejä ei vielä nuoresta iästä johtuen ole, mutta uskon että koepuolella tämänkin koiran tulette vielä näkemään. Olen saavuttanut ko. pentueilla paljon enemmän kuin osasin ennakkoon odottaa, mutta paljon on vielä tehtävää…. täydellistä koiraahan ei ole! Ja valtavasti työtä näidenkin saavutusten takana on niin minulta kuin kasvattien omistajilta, heille ISO KIITOS!

 4. Mitkä ovat tärkeimpiä jalostuskoiran ominaisuuksia?
Jalostuskoiralla tulee olla rodunomainen tasapainoinen luonne, terveys ja ulkonäkö huomioiden rodunomaiset käyttöominaisuudet.
Muista myös jalostuskoiran pentuesisarukset jälkeläisineen ja toki muu sukutaulun taaksepäin.

 5. Monta pentuetta sinulla on ollut ja millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuudelle kasvatustyötäsi ajatellen?
Vesispanieleita minulla on ollut tällä hetkellä kaksi pentuetta. Kasvatus työni tulee aina olemaan pienessä mittakaavassa. Koirani ovat meillä myös lemmikkejä joten jos joku koirani ei täytä jalostuskoiran kriteerejä niin siitä huolimatta, niin se elää meillä elämänsä loppuun asti täyttäen koira kiintiötäni. En usko, että minulla tule olemaan edes joka vuosi vesispanieli pentuetta, koska harrastan aktiivisesti edelleenkin omien koirieni kanssa niin kokeissa kuin näyttelyissä niin suomessa kuin muualla Euroopassa ihan lompakoistani paksuudesta riippuen. Kasvattamani rodun harvinaisuuden takia joudun jo pakosta liikkumaan ulkomailla nähdäkseni myös muita rotumme edustajia esim. siitoskoiria etsiessäni. Määrähän ei koskaan takaa laatua. Tavoiteohjelma on olemassa :o) Suunnitelmissa tulevaisuudessa pentueita missä on huomioitu jalostuskoiran ominaisuuksien lisäksi tietenkin geenipoolin säilyttäminen.

6. Mitkä ovat olleet mukavimpia hetkiä kasvattajana?
Kaikkein parhaita hetkiä ovat olleet ne mitä on saanut nähdä ja kuulla kasvattien omistajilta onnistumisista jotka tulee suoraan sydämestä.
Toki on hienoa voittaa ja nähdä tuloksia eri saroilla.

7. Entä mitkä puolestaan ikävimpiä hetkiä?
Ikäviä hetkikin on kasvattajalla aina paljon. Tällä hetkellä ikävin asia myös kasvatustyötäni ajatellen on tärkeän tukijani eli isäni äkillinen kuolema. Hän on aina jaksanut tukea, kannustaa ja uskoa minuun tälläkin saralla. Tällaisen tukijan menetys on korvaamaton!

8. Teetkö yhteistyötä muiden ivs -kasvattajien kanssa ja onko se mielestäsi tärkeää?
Kyllä, ilman maailman laajuista yhteistyötä ei rotuamme pysty kasvattamaan. Yhteistyö on todella tärkeää niin puolin kuin toisinkin. Teen yhteistyötä myös muiden rotujen kasvattajien kanssa.

9. Mikä on kaikkein tärkeintä kasvattajan työssä?
Kasvattaa kaikilta osailtaan tasapainoisia, terveitä rodunomaisia koiria joilla on vielä jäljellä rodun alkuperäinen käyttöominaisuus. Toki nyky-yhteiskunnassa koirien alkuperäinen käyttötarkoitus hämärtyy ja helposti unohdetaan millainen rakenne on eduksi tarkoitettuun tehtävään. Rakenteissa näyttävyys ajaa helposti yli ja aiheuttaa helposti myös terveysongelmia. Muista että tittelit eivät periydy!
Erittäin tärkeää on kriittisyys ja rehellisyys niin omia kuin muidenkin kasvatteja kohtaan. Tavoitteiden asettaminen erittäin korkealle ja tinkimätön työ niiden saavuttamiseksi! Menestystä ei yleensä saavuteta pelkällä onnella.

10. Onko pennuista tällä hetkellä suuri kysyntä ja minkälaisiin koteihin/perheisiin myyt pentusi?
Kysyntää pennuista on aina jonkin verran. Minulta yleensä kysytään pentua harrastuskoiraksi eri lajeja silmällä pitäen myös monesti näyttelypuolen. Toki lemmikiksi kysytään, mutta harvemmin. On tietenkin pennunottajia joille on aivan sama mistä yhdistelmästä pennun saa kun vain saavat vesispanielin. Toki isossa pentueessa on aina muutama pentu joka saattaa etsiä hetken aikaa kotia koska en todellakaan myy pentuja läheskään kaikkiin koteihin ja vesispanieli kun ei kuitenkaan ole kovin tunnettu rotu.

11. Millaisia neuvoja antaisit kasvattajan työstä haaveileville?
Mieti vielä kerran….. Mieti vielä toisenkin kerran…. Jos vastaat vielä kyllä, niin annan sinulle neuvon mitä itse en aikoinani valitettavasti noudattanut…hanki ensimmäiseksi haarniska mieluiten ruostumatonta terästä….
Älä usko huhuja, kysy itse ja ota selvää!
KAIKKI KOIRAT EIVÄT OLE JALOSTUSKOIRIA. On viisautta joskus myös jättää pentue teettämättä. Muista että määrä ei takaa laatua, mutta kyllä jos pentuja tarpeeksi tulee niin kyllä sinne joku kauniskin mukaan mahtuu….
Käy ja opettele aktiivisesti missä milloinkin koiramaailmassa mennään.
Käy myös muiden rotujen tapahtumissa kuuntelemassa luentoja ja seuraa erilaisia koemuotoja, niistä on ollut ainakin minulle paljon hyötyä, koska aina opit niistä jotakin uutta!
Liity jäseneksi rotua harrastaviin yhdistyksiin niin koti kuin ulkomailla.
Tee yhteistyötä eri maiden kasvattajien kanssa. Koirien luonteet tulee ottaa huomioon myös muuttuvassa maailmassa. Koirat tarvittaessa muita aktiviteetteja korvatakseen aikaisemmat työtehtävät jos niitä ei ole tarjolla. Muista, pennut ovat sinun luonasi tärkeitä hetkiä elämästään, mutta et voi kuitenkaan kaikkea tehdä, pentujen eteen. Uusilla omistajilla ja sen elinympäristöllä on erittäin suuri merkitys pentuun ja siihen kokonaisuuteen mitä siitä kehittyy. Muista että näyttely ei ole oikea paikka arvioida koirien luonteita vaan tutustu koiriin myös niin ulkopuolella. Ole rehellinen ja kriittinen myös omaa tekemääsi kohtaan. Muista myös omien koiriesi aktivointi ja hyvinvointi.

Sari Vottonen & Kennel CurlyCo

© CurlyCo kennel / Sari Vottonen